Pięć dni wystarczy...

15 kwietnia 2015, 12:17

Zaledwie 5 dni wysokotłuszczowej diety może zmieniać sposób przetwarzania glukozy przez mięśnie.



Dwutlenek węgla redukuje tłuszcz brzuszny

11 czerwca 2018, 11:53

Pierwsze randomizowane próby kliniczne wykazały, że injekcje dwutlenku węgla (karboksyterapia) są skutecznym sposobem na zmniejszanie tłuszczu na brzuchu. Zmiany są jednak umiarkowane i nie trwają długo


Weganie i wegetarianie są bardziej narażeni na złamania kości

23 listopada 2020, 10:14

Analizy badań EPIC-Oxford sugerują, że weganie, wegetarianie oraz osoby, które z mięsa jedzą wyłącznie mięso ryb, są bardziej narażeni na złamania kości niż osoby jedzące mięso. Ryzyko takie jest szczególnie widoczne w przypadku wegan, którzy narażeni są na zwiększone prawdopodobieństwo złamania wszelkich kości, w tym kości nóg czy kręgosłupa


Otyłym szkodzi bardziej

31 grudnia 2007, 17:43

Jedzenie pokarmów obfitujących w tłuszcz i węglowodany bardziej szkodzi osobom otyłym niż szczupłym. Wywołuje u nich bowiem większe i utrzymujące się dłużej zmiany komórkowe.


Chomik europejski

Leptynowa regulacja płodności

5 września 2009, 14:49

Ewolucja wyposażyła ssaki w mechanizm dostosowujący poziom płodności do bieżących zasobów energetycznych organizmu - twierdzą amerykańscy badacze.


Mierzą łabędziom kupry

11 marca 2011, 17:18

Liczba zimujących w Europie łabędzi czarnodziobych (Cygnus columbianus) zmalała w latach 1995-2005 z dwudziestu dziewięciu do dwudziestu jeden tysięcy. Naukowcy z brytyjskiego Wildfowl and Wetlands Trust (WWT), którzy dobrze znali twierdzenia, że powodem kurczenia się populacji jest niedobór pożywienia, postanowili przed migracją do euroazjatyckiej tundry zmierzyć kupry ptaków, by sprawdzić, czy mają wystarczająco dużo zapasów tłuszczu na podróż o długości ok. 4000 km.


Odtwarzanie uszu i nosów z komórek macierzystych z tłuszczu

3 marca 2014, 09:42

Lekarze z Great Ormond Street Hospital w Londynie chcą rekonstruować nosy i uszy z komórek macierzystych wyekstrahowanych z tłuszczu.


Wędrując z kropli lipidów do jądra, usprawnia metabolizm

25 sierpnia 2016, 11:55

U sportowców wytrzymałościowych w komórkach mięśni gromadzi się co najmniej tyle tłuszczu, co u otyłych ludzi z insulinoopornością. W jaki sposób pozostają więc oni zdrowi? Okazuje się, że odpowiedzi należy szukać w nieznanej dotąd roli perilipiny-5.


Słodzone napoje napędzają rozwój raka jelita grubego u myszy

25 marca 2019, 13:10

To prawdopodobnie najbardziej bezpośredni z dotychczas zdobytych dowodów na to, że cukier napędza rozwój nowotworu. To pokazuje, co może się zdarzyć, jeśli masz predyspozycje do wystąpienia raka jelita grubego i codziennie pijesz słodzone napoje. Wyniki tych badań mogą wyjaśniać, dlaczego, mimo ogólnego spadku śmiertelności nowotworów, wiele młodych osób umiera na nowotwory, szczególnie na nowotwór jelita grubego.


Celuloza bakteryjna w wegańskich wędlinach. Celem prac jest produkt smaczny, z zawartością białka dorównującą tradycyjnym wyrobom

30 czerwca 2023, 11:55

Dr Agata Sommer z Politechniki Gdańskiej (PG) prowadzi badania nad tworzeniem wegańskich wędlin na bazie celulozy bakteryjnej. Obecnie pracuje z bakteriami Komagataeibacter xylinus, które są najwydajniejszym szczepem w jej produkcji.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy